Kezdetnek…

Mindenki a boldogságra, jóllétre törekszik – de ehhez nem árt egy jó módszer. (Jó módszer: amitől hosszútávon (is) jobban érzed magad.) Én is kipróbáltam számos nem megfelelő módszert, mígnem 2004-ben találkoztam a jógával. Más lehetőségem nem lévén, otthon, könyvekből tanultam a jóga alapjait, az ászanák pontos kivitelezésének módját, és egyszerű koncentrációs és meditációs gyakorlatokat végeztem. A további évek során voltak kihagyások, de mindig elő- előbukkant a „megfelelő módszer”: jóga, buddhizmus, önismereti munka formájában. Utam nem lineáris (mint ahogy senkié sem az), de konvergál egy, a valahol a végtelenben található egyensúlyi állapothoz. Nem célom eljutni oda, inkább próbálom megélni az utat – mindig azt, ami éppen történik, úgy, ahogy az van.

Az út egyik fontos aspektusa számomra az együttérzés – önmagammal és másokkal szemben. A türelem, kedvesség, elfogadás megélése az órákon és az órákon kívül, minden helyzetben.

Fizikai síkon a biztonságos gyakorlást helyezem előtérbe. A napi sok óra széken ülésnek komoly káros következményei vannak, ez már a modern társadalomban élő emberek közös sorsához tartozik. Ezeknek a hatásoknak a kompenzálását tartom a legfontosabbnak.

Minden embernek máshol van a hangsúly a gyakorlásában, és egyénen belül is időről időre változik, hogy a fizikai, energetikai vagy a szellemei rész kerül éppen előtérbe, de fontosnak tartom, hogy valamilyen formában mindegyik jelen legyen egy jógaórán.

Ha ezt olvasod, akkor minden bizonnyal te is keresel valamit. Szeretnél jobban lenni, jobban kezelni az óhatatlanul megjelenő stresszt, vagy a fizikai egészségeden szeretnél javítani. Kevesebbet rágódni, agyalni újra és újra ugyanazokon a problémákon. Kikapcsolni egy kicsit a szokásos tudatállapotból, új élményeket szerezni, feltöltődni. Gyere gyakorolni, várlak szeretettel.

☸ Legyen minden lény boldog! ☸


Szabó Évi
hathajóga oktató – YA CYT200 (200 hr certified yoga teacher) – 2017
jógakerék oktató – 2018
yin jóga oktató – 2019